Jak transportować żywność

Przewóz nietrwałych towarów spożywczych jest obwarowany wieloma bardzo restrykcyjnymi warunkami. Chodzi przede wszystkim o to, by spełnić prawidłowe postanowienia dostosowane do warunków potrzebnych do przewozu konkretnych towarów. Chłodnie do samochodu pozwalają transportować różnorodne produkty, począwszy od mleka i jego wyrobów, przez sery, wędliny, mięso, oraz owoce i warzywa.

W samochodzie musi być utrzymywana dopasowana temperatura. Temperatura ta w każdym momencie jest niska, gdyż wszystkie nietrwałe produkty takiej potrzebują. Najważniejsze jest, ażeby systematycznie kontrolować stan pojazdu przeznaczonego do przewozu żywności, gdyż może dojść do awarii agregatu chłodniczego, a to z kolei może również spowodować, że przestanie on właściwie działać i żywność będzie przewożona w wysokiej temperaturze. W niezbyt długim czasie nic to nie zmieni, niemniej jednak po upływie kilku godzin niektóre produkty mogą się całkowicie popsuć. Jeżeli już temperatura na dworze jest wysoka, to taka sytuacja może doprowadzić do zepsucia się całej partii przewożonych towarów. Chłodnie samochodowe trzeba serwisować co najmniej raz w roku, a w razie pojawienia się jakichkolwiek problemów z działaniem, należy je w tej samej chwili naprawić. Kierowca takiego auta chłodni powinien także kontrolować na bieżąco i sprawdzać, czy temperatura zgadza się z tą, jaka została narzucona w systemie. Wszelkie odstępstwa powinny być w tej samej chwili weryfikowane, a o ile nie można naprawić błędy od razu, trzeba przeładować samochód i zepsuty oddać do serwisu do jak najszybszej naprawy.

Sprawdź tutaj: chłodnie do samochodu.

Dodaj komentarz