Przetwory warzywne

Jeszcze kilkanaście lat temu w każdym domu lato i jesień był to czas, kiedy w słoiki kładło się owoce i warzywa. Robiono wówczas soki i przeciery.

Zwykle były to zapasy na czas, kiedy w sklepach nie ma świeżych owoców i warzyw. W tym momencie tych, którzy kładą tradycyjne przetwory z roku na rok ubywa. Przede wszystkim wynika to z faktu, iż wekowanie jest zajęciem bardzo pracochłonnym. Nie prawie każdy posiada na to czas. Poza bardzo w znaczącej liczbie sytuacji owoce i warzywa są drogie, więc kładzenie ichniejszym w słoiki nie w każdej sytuacji się opłaca.
Z domowych przetworów rezygnuje się również dlatego, że nie właściwie każdy po nie sięga. Nie wszyscy posiadają ten nawyk, ażeby do obiadu jeść ogórki konserwowe czy tarte buraczki. Przetwory owocowe i warzywne zwykle robi się jeszcze w tych domach, gdzie zada się ich dużo i gdzie są lubiane. Tu, gdzie sięga się po nie sporadycznie, najczęściej kupuje się je w sklepach. Nie dziwi to nikogo, tym bardziej, że jakość produktów, które spotyka się w sklepach jest rzeczywiście wysoka. Takie produkty wysokiej jakości oferuje piwniczka babuni i wiele innych firm, które w tradycyjny sposób produkują przetwory. W takich zakładach kładzie wysoki nacisk na jakość produktu końcowego, dlatego wyroby takie cieszą się dużym uznaniem. Produkty takie uzyskać można w zasadzie w każdym sklepie. Im jest on większy, tym większy jest ich wybór. Kiedy decydujemy się na sklepowe przetwory owocowe i warzywne, całkiem dobrze jest wybrać te o wyższej cenie, gdyż produkt takie zazwyczaj jest lepszej jakości. Te najtańsze niekoniecznie muszą być smaczne.
Źródło: ogórki konserwowe.

Dodaj komentarz