Organizacja w kuchni

Niezależnie od tego, czy lubimy gotować – warto zadbać o prawidłową organizację w kuchni. Miłośnikom gotowania pozwoli to czerpać maksimum radości z gotowania, a pozostałym jej użytkownikom zminimalizować czas spędzony na przygotowywaniu posiłku.

Przy urządzaniu kuchni fantastycznie istotne jest ustawianie blatu i stanowisk roboczych. Należy pamiętać, że poszczególne fazy przygotowywania posiłku powinny zostać odzwierciedlone w kuchennej infrastrukturze.

1-szy obszar na którym się skupimy to przechowywanie. Lodówka i spiżarnia muszą być łatwo dostępne, a zgromadzone produkty powinny zostać uporządkowane i opisane. Najważniejsze aby prawie każdy składnik miał własne bez przerwy miejsce, by odruchowo można było sięgnąć po właściwą rzecz.

Kolejna runda to przygotowywanie towarów do obróbki, W tym miejscu powinny się odkryć kosze kuchenne na odpady biologiczne , a ponadto pozostałe. Warto zainwestować w inteligentne kosze, które samoczynnie otwierają się i zamykają w miarę potrzeb. W tej części kuchni powinien się też odkryć zlewozmywak i brat roboczy.

Trzecim obszarem, którym się zajmiemy jest obróbka żywności. Sprzęty, które powinny się odkryć w tym miejscu to kuchenka, piekarnik, mikrofala. Trzeba także znaleźć miejsce do postawienia innych sprzętów, takich jak to należyster czy grill. W tym celu potrzebny nam będzie kolejny kawałek blatu roboczego.

Na tym blacie przejdziemy do kolejnej fazy przygotowywania posiłku – podawania. Niezbędne będą szafki i szuflady do przechowywania naczyń i sztućców.

Trzeba pamiętać, że przy projektowaniu kuchni trzeba dążyć do jak największej ergonomii. Niezbędne naczynia, produkty i narzędzia powinny zawsze być w zasięgu ręki.

Zobacz więcej: kosze kuchenne.

Jedna myśl na temat “Organizacja w kuchni

Dodaj komentarz