Chłodzenie żywności

Chłodnie służą do długotrwałego przechowywania żywności. Chodzi tutaj o zwiększenie o kilka, a nawet kilkanaście dni czasu świeżości części produktów. Świeże mleko, mięso i ryby są najmniej trwałymi produktami żywnościowymi i w ich przypadku poza warunkami chłodniczymi może dojść do psucia już po upływie kilku godzin.

Jeżeli już jednakże pragniemy, ażeby te produkty przez długi okres czasu pozostały świeże, trzeba je chłodzić. Komora chłodnicza jest specjalną komorą umożliwiającą na utrzymywanie niskiej temperatury konkretnych towarów, a tym samym przedłużenie ich trwałości. Właściwie każdy z nas w domowych warunkach ma taką mini komorę chłodzącą w postaci lodówki. Dzięki specjalnemu agregatowi chłodzącemu w lodówce utrzymana jest temperatura na poziomie kilku stopni, co powoduje, że w produkcie znacznie spowolnione są różnego rodzaju procesy psucia się. Bakterie tak mocno się nie namnażają, a co za tym idzie, nie ma problemu z tym, że produkt szybko uległyby zniszczeniu na skutek normalnych procesów, które się w nim odbywają. W zastosowaniach przemysłowych również ma to znaczenie, ale wykorzystywane są profesjonalne spore komory chłodnicze zwane chłodniami. Nie zawsze trzeba je nabywać – czasami istnieje sposobność ich wynajęcia. Długoterminowy wynajem chłodni jest w znaczącej liczbie sytuacji bardzo opłacalny, gdyż cena wynajęcia na długi termin nie jest wcale wysoka, a na pewno niższa niż cena zakupu dokładnie określonej komory. Firmy, które nie mogą sobie pozwolić na taki zakup lub dla których jest on po prostu nieopłacalny, z całą pewnością częściej decydują się na to, aby taką chłodnię wynająć.

Zobacz również: komora chłodnicza.

Dodaj komentarz