Tradycja – pączki na tłusty czwartek

Pączki nie są wypiekiem, który każdy potrafi zrobić. W tym przypadku powinno się nie wyłącznie dysponować dobrym przepisem, niemniej jednak i umiejętnościami.

Cisto na pączki jest ciastem drożdżowym. Powstaje ono więc w oparciu o drożdżowy zaczyn, którego przygotowanie ie zawsze jest banalnie zwykłe. Okazuje się ponieważ ze, ażeby upiec pączki na tłusty czwartek, powinno się rozrobić drożdże w mleku o adekwatnej temperaturze. Ta nie ma możliwość być zbyt wysoka, bo drożdże się zaparzą i i nie wyrosną. Mleko nie może też być za zimne, bo przez to drożdże również nie wyrosną. A określenie właściwej temperatury w przypadku mleka do drożdży nie jest zwyczajne i zwykle wynika ono z umiejętności i doświadczenia.
Osoby, które pieką dużo i długo zwykle nie posiadają z tym najmniejszego dylematu. One w wielu sytuacjach też na oko, czyli orientacyjnie odmierzają ilości poszczególnych składników na drożdżowe ciasto. Nie ma dla nich znaczenia czy pieką pączki na tłusty czwartek, czy przygotowują ciasto na drożdżową strucle. W przypadku takiego rodzaju ciasta bardzo ważne jest też jego umiejętne wyrabianie. Od niego zależy to czy pączki w ogóle się udadzą. Wyrabianie cista drożdżowego nie jest zwykłe. Wymaga siły i cierpliwości. Niekiedy wyrabiać je należy bardzo długo, zanim przybierze właściwa konsystencje. W późniejszym czasie takie cisto musi wyrosnąć. Nie jest to łatweproste. Dlatego kilka osób, wręcz te, które potrafią piec, w dużej liczbie przypadków kupują pączki gotowe. Gdy pączek ma własne święto i oni wolą mieć chwile dla siebie. Kiedy kupią pączki w sklepie posiadają czas dla siebie, a nie muszą stać przy kuchni i smażyć pączki.
Więcej informacji na stronie: Pączki na tłusty czwartek.

Dodaj komentarz