Każdy raczej wie o tym, że przechowywanie większej ilości jedzenia przez dłuższy okres czasu jest możliwe, dzięki mrożeniu. W większych sklepach z produktami spożywczymi przedsiębiorcy najczęściej korzystają z dużych zamrażarek, ażeby zmieścić większe ilości jedzenia. Jednakże z drugiej strony jak się okazuje klasyczne mrożenie moraz swoje wady i nie za każdym razem jest najlepszym wyjściem.
Dlaczego? Konkretniej chodzi o to, że produkty nie będą schładzane jakoś szybko, a co za tym idzie do ich pełnego zamrożenia musi minąć ciut czasu. Ponadto niska temperatura praktycznie zawsze zmienia wodę znajdującą się na produktach w cząsteczki lody, które z kolei uszkadzają mrożony produkt. Na całość zasada jest taka, że im dłużej trwa proces mrożenia, tym uszkodzenia te niestety będą większe. Istnieje jednakże oczywiste rozwiązanie, które pozwoli na efektywne wyeliminowanie wyżej wymienionych problemów. Chodzi o mrożenie szokowe, z którego wraz z biegiem czasu korzysta coraz więcej firm. Jego największą wielką zaletą jest głównie to, że zamrażanie trwa bardzo krótko, a co za tym idzie oszczędza się nie tylko i wyłącznie czas, ale także nie powstają żadne uszkodzenia produktów co bez wątpienia ma duże znaczenie. W tego rodzaju urządzeniach do mrożenia szokowego mamy do czynienia z bardzo niską temperaturą, a ciepło z mrożonych produktów natychmiast odprowadzane jest na zewnątrz. W ten sposób można uniknąć też zmiany walorów smakowych pożywienia, a jak wiadomo nie wpływają one raczej korzystnie na produkty.
Zobacz więcej: schładzanie szokowe.